Loading... (0%)

FESTIVITATEA DE SFINTIRE A MONUMENTULUI INCHINAT EROILOR COMUNEI SARU DORNEI

Program SAru Dornei_001

187719161941

CRONICA

FESTIVITĂȚII  DE SFINȚIRE A MONUMENTULUI  ÎNCHINAT  EROILOR COMUNEI CĂZUȚI LA DATORIE PENTRU APĂRAREA PATRIEI – ÎN RĂZBOIUL  DE INDEPENDENȚĂ, ÎN PRIMUL ȘI AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

   După efortul depus de organizatori, ne bucurăm și de o zi splendidă care permite desfășurarea întregului Program anunțat.
La ora 12,45 se instalează garda monumentului, compusă din 2 militari aduși de dl. Mr. Avădanei de la unitatea vânători de munte din Vatra Dornei. Sunt desfășurate drapelul României, al UE, al NATO, al veteranilor, al comunei și parohiei Șaru Dornei.
Sosește în acest timp microbuzul cu veteranii comunei (6 din 12) și grupul de enoriași în frunte cu preoții Antone Gheorghe, Antone Ștefan – cu prapuri și serafimi de la biserica din Șaru Dornei, care se alătură preoților Căileanu Mihai, Zelincă Radu din Neagra Șarului și Petrovici Iorgu din Gura Haitii.
După Te Deum, se dezvelește monumentul de către un veteran de război îmbrăcat în costum național (Moraru Ion) și se sfințește de către soborul de preoți.
Se intonează Imnul de stat și se depun coroane de flori din partea:
– veteranilor de război (Dl. Drăghici Petru) și Dl. Emil Cristea
– cadrelor militare în rezervă – subfiliala Vatra Dornei (Dl. Cdor. Ioan Juncu, Col. Iancu Dragomir și Cpt. Stelian Văcărescu)
– Consiliului local și Primăriei Șaru Dornei (Dl. Ing. Cătălin Iordache, Haralampie Țîcșa, Liviu Crăcană)
– Școlilor generale I-VIII Neagra Șarului și Șaru Dornei (dl. dir. Giosu Marius-Gabriel).
Se ține slujba de pomenire a Eroilor comunei, cu nominalizarea tuturor celor căzuți la datorie în Războiul de Independență (6 eroi), în Primul Război Mondial (71)  și Al Doilea Război Mondial (71). În tot acest timp, se împart colaci tuturor participanților la festivitate, iar corul de copii cântă Imnul Eroilor.
Un moment – surpriză generală este evoluția unui avion cu motor, aparținând aerodromului Floreni și pilotat de Cpt. av. Dan Cobuz, care la primul survol a lansat petale de flori deasupra mulțimii, iar apoi a salutat asistența entuziasmată prin înclinarea aripilor. A fost magnific!
Au ținut scurte alocuțiuni: preot Antone Gheorghe, primarul comunei ing. Cătălin Iordache și Cdor. Ioan Juncu, care anunță oficial: constituirea subfilialei locale a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”; cercurile cultul eroilor la cele două școli generale; inaugurarea Parcului Eroilor Comunei, care se va dezvolta în jurul monumentului și va fi dat în grija școlilor.
În final dl. Lt. Col. Gabriel Ghiduș, vicepreședinte și membru fondator al ACE, filiala Suceava, subliniază importanța evenimentului și felicită organizatorii pentru această realizare care ne va înscrie și pe noi în Cartea de Aur a Eroilor județului.
Parteneri media ne-au fost Monitorul de Suceava prin dl. Redactor Tiberiu Cosovan, Orion TV și Monitorul de Dorna prin dl. Alex Negrea.

Comandor (r) Ioan JUNCU

Ed_III_

 

 

2022